YouTube emisija koja spaja tradicionalnu kuhinju i običaje s današnjim načinom života. S naglaskom na recepte i domaća jela, gledatelji će u tri mjeseca i 12 epizoda uživati u prekrasnim kadrovima i opuštenoj atmosferi.

Kaj su jeli naši stari TV projekt je Turističke zajednice grada Vrbovca i Grada Vrbovca koji će kroz tri mjeseca i 12 epizoda prikazati tradicionalnu kuhinju, udruge ali i individualce koje promiču tradicijske običaje, recepte i tradicionalan način života.

Radi se o YouTube emisiji čija se ideja rodila za vrijeme početka pandemije COVID-19. Na početku godine kada je virus promijenio način života i nažalost zatvorio sva važna događanja, grupa kreativaca na čelu s direktoricom Turističke zajednice grada Vrbovca Jasnom Benedik već je počela smišljati način kako da lokalna događanja pokušaju smjestiti na Internet.

U jednom trenutku postavilo se pitanje hoće li ove godine njihova najdraža manifestacija koja donosi njihovom gradu puno smijeha, zabave i veselja zbog novonastalih uvjeta biti otkazana. Prognoze nisu bile dobre i već tada su znali da je vrlo vjerojatno otkazivanje kompletne manifestacije. Nakon kratkog razmišljanja ideja je došla sama od sebe i za slučaj da će manifestacija ipak na kraju biti otkazana započelo je planiranje YouTube kanala i emisije pod nazivom „Kaj su jeli naši stari TV“.

Nakon što su crne prognoze ostvarene i manifestacija je otkazana, ekipa je izvadila projekt na stol i prezentirala ideju vodećim ljudima u gradu na što su oni imali vrlo pozitivne reakcije jer će ideja reaktivirati duh manifestacije i pokušati prikazati tradiciju iz sasvim drugog kuta.

Emisija kao glavni motiv ima tradicionalna domaća jela i glavni imperativ cijele priče oslanja se na spremanje i promicanje domaće hrane. Svaka epizoda ugostit će drugog domaćina koji će publici na svoj način prenijeti običaje i način pripreme tradicionalnih jela, specifičnih za njihov lokalitet. Cilj cijele priče je promovirati i lokalne udruge, KUD-ove, društva ali i individualne osobe koje sudjeluju ili sami promiču kulturu svojeg kraja.

YouTube kanal „Kaj su jeli naši stari TV“ jednom će tjedno objavljivati novu epizodu u trajanju između 8 i 15 minuta. Uz simpatične domaćine i prekrasne kadrove lokacija na kojim je epizoda snimljena gledatelji će moći pratiti ali i pročitati recepte u pisanom obliku na stranici kajsujelinasistari.hr.

O MANIFESTACIJI KAJ SU JELI NAŠI STARI

Građani i seljaci Vrbovca i okolice, a osobito žene i udruge žena, posebno su ponosni na turističko-kulinarsku manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“.

Sve je počelo krajem rujna 1981. kada je održana prva manifestacija „Kaj su jeli naši stari“.  na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Tada, prije 40 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre Družbe sestara milosrdnica vodile tu školu.

Prvih nekoliko godina manifestacija se izvodila isključivo kao natjecanje, a porastom posjetitelja tijekom godina obogaćivala se i sportskim, kulturnim te zabavnim sadržajem, a natjecateljski dio ostavljen je kao zabavni segment manifestacije. Manifestacija je iznjedrila pregršt tradicijskih recepata, međutim, u samim počecima jedno jelo posebno se istaknulo te redovno u natjecateljskom dijelu odnosilo prvu nagradu, a to je “Vrbovečka Pera”

Osim što svake godine udruge pripremaju tematski određene gastronomske delicije, u toku trajanja manifestacije također sudjeluju i kulturno umjetnička društva, zajednice te ostale institucije koje svojim sudjelovanjem i kulturnim sadržajima obogaćuju kompletnu ponudu ove manifestacije a ujedno nas podsjećaju koliko povijesno bogatstvo baštini grad Vrbovec.