NAMIRNICE

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 2 vanili šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 svježa germa
  • 4 žumanjka
  • 3,5 dcl mlijeka od čega 1,5 dcl za germu
  • 1 dcl ulja
  • 2 žlice ruma
  • Malo korice od limuna
  • Ulje i mast za pečenje 50:50

PRIPREMA

U posudu staviti 1,5 dcl toplog mlijeka, te izmrviti germu, malo brašna i šećera.

U zdjelu staviti brašno, sol, vanilin šećer, šećer, koricu limuna, ulje, rum, žumanjke i prethodno pripremljenu germu. Sve zajedno dobro izmiješati da se sastojci dobro spoje. Ostaviti da se diže na toplom, pokriveno oko 30 – 45 minuta. Nakon toga promiješati i ponovo staviti dizati i tako ukupno 3 puta.

Kada je tijesto spremno, staviti ga na pobrašnjeni stolnjak i razvaljati na debljinu od 1cm. Kalupom za krafne ili čašom rezati ih i stavljati na stolnjak na još jedno dizanje oko 30 minuta.

U posudu za pečenje staviti 1/2 ulja i 1/2 masti. Zagrijati i staviti peći krafne. Kada donja strana porumeni, krafne se okreću i peku s druge strane. Kada su gotove, staviti na ubrus da se ocijedi višak masnoće.

Još tople krafne posipati sa šećerom u prahu radi boljeg okusa i izgleda. Opcionalno se krafne mogu puniti, punjenjem po želji. Tradicionalne krafne su bile prazne.

Kaj su jeli naši stari