...

NAMIRNICE

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 2 vanili šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 svježa germa
  • 4 žumanjka
  • 3,5 dcl mlijeka od čega 1,5 dcl za germu
  • 1 dcl ulja
  • 2 žlice ruma
  • Malo korice od limuna
  • Ulje i mast za pečenje 50:50

PRIPREMA

U posudu staviti 1,5 dcl toplog mlijeka, te izmrviti germu, malo brašna i šećera.

U zdjelu staviti brašno, sol, vanilin šećer, šećer, koricu limuna, ulje, rum, žumanjke i prethodno pripremljenu germu. Sve zajedno dobro izmiješati da se sastojci dobro spoje. Ostaviti da se diže na toplom, pokriveno oko 30 – 45 minuta. Nakon toga promiješati i ponovo staviti dizati i tako ukupno 3 puta.

Kada je tijesto spremno, staviti ga na pobrašnjeni stolnjak i razvaljati na debljinu od 1cm. Kalupom za krafne ili čašom rezati ih i stavljati na stolnjak na još jedno dizanje oko 30 minuta.

U posudu za pečenje staviti 1/2 ulja i 1/2 masti. Zagrijati i staviti peći krafne. Kada donja strana porumeni, krafne se okreću i peku s druge strane. Kada su gotove, staviti na ubrus da se ocijedi višak masnoće.

Još tople krafne posipati sa šećerom u prahu radi boljeg okusa i izgleda. Opcionalno se krafne mogu puniti, punjenjem po želji. Tradicionalne krafne su bile prazne.

Kaj su jeli naši stari
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.