NAMIRNICE
- 1/2 kg glatkog brašna
- 50 g šećera
- 2 vanili šećera
- 1/2 žličice soli
- 1 svježa germa
- 4 žumanjka
- 3,5 dcl mlijeka od čega 1,5 dcl za germu
- 1 dcl ulja
- 2 žlice ruma
- Malo korice od limuna
- Ulje i mast za pečenje 50:50
PRIPREMA
U posudu staviti 1,5 dcl toplog mlijeka, te izmrviti germu, malo brašna i šećera.
U zdjelu staviti brašno, sol, vanilin šećer, šećer, koricu limuna, ulje, rum, žumanjke i prethodno pripremljenu germu. Sve zajedno dobro izmiješati da se sastojci dobro spoje. Ostaviti da se diže na toplom, pokriveno oko 30 – 45 minuta. Nakon toga promiješati i ponovo staviti dizati i tako ukupno 3 puta.
Kada je tijesto spremno, staviti ga na pobrašnjeni stolnjak i razvaljati na debljinu od 1cm. Kalupom za krafne ili čašom rezati ih i stavljati na stolnjak na još jedno dizanje oko 30 minuta.
U posudu za pečenje staviti 1/2 ulja i 1/2 masti. Zagrijati i staviti peći krafne. Kada donja strana porumeni, krafne se okreću i peku s druge strane. Kada su gotove, staviti na ubrus da se ocijedi višak masnoće.
Još tople krafne posipati sa šećerom u prahu radi boljeg okusa i izgleda. Opcionalno se krafne mogu puniti, punjenjem po želji. Tradicionalne krafne su bile prazne.