Iz Vrbovca nitko neće otići gladan

Kako opisati mirise koji se šire gradom svakog zadnjeg vikenda u mjesecu kolovozu? Najbolje je da se uvjerite sami jer jela koja su jeli naši stari svakako neće nedostajati. Ove godine očekuje nas 8 punktova sa starinskim tradicionalnim jelima vrbovečkog kraja, spremljenima s ljubavlju naših udruga žena i ugostitelja.

Mislilo se baš na sve, stoga će jedan od punktova nuditi dašak vegetarijanske hrane pripremljene na domaći način. Šetnjom kroz Gastro blagavaonicu za svakog će se pronaći nešto od bogate i raznovrsne ponude hrane i pića pripremljenih od strane lovaca, ribiča, vatrogasaca, vinara te brojnih OPG-ova, domaćih radinosti i ugostitelja.

Posjetiti Vrbovec, a ne probati Vrbovečku Peru bio bi grijeh, stoga ne zaboravite na ponos i diku gastro ponude Vrbovca koja nosi oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Glavna namirnica ovogodišnje manifestacije je grah, a ne propustite ni ocjenjivanje jela i izbor za NAJ domaćicu Kaj su jeli naši stari. Kulturno-umjetničkog i zabavnog programa bit će napretek uz raznoliku glazbu na baš svakom ćošku.

Tu su i brojne radionice, izložbe, kvizovi i sportska natjecanja dok će Edo Maajka, Haris Džinović i Zlatko Pejaković svojim koncertima atmosferu usijati do samog vrhunca.

Naglasak manifestacije stavljen je na održivost koja postaje sve važniji kotačić u procesu baštinjenja tradicije i promociji destinacije.

Želite li zaista iskusiti nezaboravan gastro doživljaj i upoznati se s bogatim kulturnim nasljeđem koje vrbovečki kraj nudi, od 25.-27. kolovoza svakako posjetite grad u kojem smo navek znali “Kaj su jeli naši stari”.

Povijest festivala

Vrbovec i građani Vrbovca iz svoje povijesti baštine plemstvo, gospodstvo i kulturu, ali i narodnu, seljačku tradiciju, koju čuvaju kao nematerijalnu kulturnu baštinu te je prenose s koljena na koljeno. Govor, priče, nošnja, način života, običaji, glazba, pa tako i tradicijska kuhinja, ovdje se slave i ostat će sačuvani za buduće naraštaje. Građani i seljaci Vrbovca i okolice, a osobito žene i udruge žena, posebno su ponosni na turističko-kulinarsku manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“.

Sve je počelo krajem rujna 1981. kada je održana prva manifestacija „Kaj su jeli naši stari“.  na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Tada, prije 38 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre Družbe sestara milosrdnica vodile tu školu. Svake godine ovu desetomjesečnu školu je polazilo 15-ak djevojaka u dobi od 15 do 20 godina iz raznih krajeva sjeverozapadne Hrvatske.

Domaćinska škola ostavila je najveći trag upravo u vrbovečkim selima, poučivši žene naprednijim načinima pripreme tradicijskih jela. Prvih nekoliko godina manifestacija se izvodila isključivo kao natjecanje, a porastom posjetitelja tokom godina obogaćivala se i sportskim, kulturnim te zabavnim sadržajem, a natjecateljski dio ostavljen je kao zabavni segment manifestacije. Manifestacija je iznjedrila pregršt tradicijskih recepata, međutim, u samim počecima jedno jelo posebno se istaknulo te redovno u natjecateljskom dijelu odnosilo prvu nagradu, a to je “Vrbovečka Pera”

Osim što svake godine udruge pripremaju tematski određene gastronomske delicije, u toku trajanja manifestacije također sudjeluju i kulturno umjetnička društva, zajednice te ostale institucije koje svojim sudjelovanjem i kulturnim sadržajima obogaćuju kompletnu ponudu ove manifestacije a ujedno nas podsjećaju koliko povijesno bogatstvo baštini grad Vrbovec.