Pečena raca, šiške i kolači
NAMIRNICE
1 raca
Svinjska mast
Sol
PRIPREMA
Racu je najbolje večer prije dobro premazati mašću i nasoliti. Naša domaćica pekla je racu u peći na drva, no u pećnici će se peći na 180 stupnjeva oko sat i pola do dva. Tijekom pečenja racu je potrebno zalijevati vlastitim sokovima koje ispušta prilikom pečenja.
Beli saft
NAMIRNICE
70g masti
70g glatkog brašna
manja glavica luka
7 dl hladne vode
masnoća od pečenja
sol
papar
PRIPREMA
- Na masti se isprži brašno
- Nakon 2-3 minute dodaje se sitno rezani luk
- Luk se prži oko 10 minuta nakon čega se zalije sa 7 dl hladnom vodom
- Mješajte dok ne zakipi da ne nastanu grudice od brašna
- Kad zakipi, kuha se još 15 do 20 minuta
- Na kraju se dodaje masnoća od pečenja (Raca)
- Dodaje se sol i papar i saft je gotov
Šiške
NAMIRNICE
1 kg oštrog brašna
1 svježa germa
6 dl mlijeka
1 žličica šećera
2-3 prstohvata soli
PRIPREMA
Zagrijte 6 dl mlijeka da bude mlako. U mlakom mlijeku otopiti žličicu šećera i jedno svježu germu. Ostaviti tako 15-20 minuta na toplom da se germa digne. U prosijano brašno dodajte 2-3 prstohvata soli i dignutu germu, pa zamijesite tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko 45 minuta.
U veliki lonac stavite 3-4 litre vode i stavite na pećnicu da zakipi. Vodu prilikom kuhanja posolite. Protvanj za pečenje premažite mašću . Kad se tijesto digne, mijesite ga još desetak minuta, te masnim rukama trgajte komade tijesta i oblikujte u kugle. Nakon oblikovanja odmah ubacite kuglu u kipuću vodu. Kratko kuhajte i izvadite čim se kugle dignu na površinu vode.
Kuhane kugle stavite u namašćeni protvanj i pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C, a zadnjih 10 minuta smanjite pećnicu na 180°C.
Kolač “Kuhan-pečen”
NAMIRNICE
2 dl kiselog mlijeka
1 dl masti
350 g glatkog brašna
malo soli
prašak za pecivo
PRIPREMA
Zamijesite tijesto, te ga razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Čašom promjera 6cm radite okrugle oblike. U sredini krugova s “napršnjakom” napravite manje krugove.
Pecite ih 15-20 minuta na 200°C. Pečene kolačiće stavite na konac (možete i 2-3 istovremeno) te ih kratko potopite u kipuću vodu. Nakon potapanja, kolačiće uvaljajte u kristal šećer.