Pečena raca, šiške i kolači

NAMIRNICE

1 raca
Svinjska mast
Sol

PRIPREMA

Racu je najbolje večer prije dobro premazati mašću i nasoliti. Naša domaćica pekla je racu u peći na drva, no u pećnici će se peći na 180 stupnjeva oko sat i pola do dva. Tijekom pečenja racu je potrebno zalijevati vlastitim sokovima koje ispušta prilikom pečenja.

Beli saft

NAMIRNICE

70g masti
70g glatkog brašna
manja glavica luka
7 dl hladne vode
masnoća od pečenja
sol
papar

PRIPREMA

  1. Na masti se isprži brašno
  2. Nakon 2-3 minute dodaje se sitno rezani luk
  3. Luk se prži oko 10 minuta nakon čega se zalije sa 7 dl hladnom vodom
  4. Mješajte dok ne zakipi da ne nastanu grudice od brašna
  5. Kad zakipi, kuha se još 15 do 20 minuta
  6. Na kraju se dodaje masnoća od pečenja (Raca)
  7. Dodaje se sol i papar i saft je gotov

Šiške

NAMIRNICE

1 kg oštrog brašna
1 svježa germa
6 dl mlijeka
1 žličica šećera
2-3 prstohvata soli

PRIPREMA

Zagrijte 6 dl mlijeka da bude mlako. U mlakom mlijeku otopiti žličicu šećera i jedno svježu germu. Ostaviti tako 15-20 minuta na toplom da se germa digne. U prosijano brašno dodajte 2-3 prstohvata soli i dignutu germu, pa zamijesite tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže oko 45 minuta.

U veliki lonac stavite 3-4 litre vode i stavite na pećnicu da zakipi. Vodu prilikom kuhanja posolite. Protvanj za pečenje premažite mašću . Kad se tijesto digne, mijesite ga još desetak minuta, te masnim rukama trgajte komade tijesta i oblikujte u kugle. Nakon oblikovanja odmah ubacite kuglu u kipuću vodu. Kratko kuhajte i izvadite čim se kugle dignu na površinu vode.

Kuhane kugle stavite u namašćeni protvanj i pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C, a zadnjih 10 minuta smanjite pećnicu na 180°C.

Kolač “Kuhan-pečen”

NAMIRNICE

2 dl kiselog mlijeka
1 dl masti
350 g glatkog brašna
malo soli
prašak za pecivo

PRIPREMA

Zamijesite tijesto, te ga razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Čašom promjera 6cm radite okrugle oblike. U sredini krugova s “napršnjakom” napravite manje krugove.

Pecite ih 15-20 minuta na 200°C. Pečene kolačiće stavite na konac (možete i 2-3 istovremeno) te ih kratko potopite u kipuću vodu. Nakon potapanja, kolačiće uvaljajte u kristal šećer.