Varivo s porilukom
NAMIRNICE
Za 5 l gotovog jela:
80 dag poriluka
20 dag mrkve
20 dag celera
1 kg krumpira
30 dag ječmene kaše
10 dag domaćeg sušenog hamburgera ili pancete
crvena slatka paprika
1 žlica svinjske masti
2 žlice brašna
sol
papar
PRIPREMA
Poriluk narezati na kolutove debljine oko 1 cm. Mrkvu i celer nasjeckati na kockice. Krumpir nasjeckati na kockice 1.5×1.5cm. Ječmenu kašu posebno skuhati u posoljenoj vodi. Na 1 velikoj žlici svinjske masti malo prepržiti pancetu, a zatim dodavati namirnice ovim redoslijedom: mrkva, celer, poriluk i krumpir, te sve zajedno malo prepržiti.
Nakon toga dodati kuhanu ječmenu kašu i sve zaliti s otprilike 2,5l vruće vode i kuhati dok se ne skuha krumpir. Već pripremljenu zapršku od 2 žlice brašna i paprike staviti u jelo i malo prokuhati. Posoliti i popapriti po vlastitim ukusu.
Zapečeni štrukli s makom i tikvicama
NAMIRNICE
Tijesto:
600 g glatkog brašna
0.5 dcl ulja
1 žličica soli
3 dcl mlake vode
Nadjev:
200 g mljevenog maka
300 g svježe ribanih tikvica
150 g šećera
1 vanil šećer
1 dcl kiselog vrhnja
PRIPREMA
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, vodu dodavati postepeno po potrebi. Tijesto treba dobro izraditi. Gotovo tijesto premazati uljem i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Tijesto rastegnuti rukama preko stolnjaka, koji će nam kasnije pomoći zarolati štrukle. Debele rubove tijesta odrezati nožem. Po tijestu staviti nadjev: prvo na površinu posipati tikvice, pa mak i na kraju šećer. Pomoću stolnjaka zarolati tijesto krenuvši od sebe prema naprijed. Cijelo tijesto prebaciti u namašćen lim. Po štruklima premazati kiselo vrhnje.
Štrukle pečemo na 180°C oko pola sata