...

Carsko meso iz pećnice

NAMIRNICE

1 komad (2kg do 3kg) carskog mesa
Sol
Papar
Slatka paprika
10 režnjeva češnjaka

PRIPREMA

Pancetu dobro posoliti s obje strane. Utrljati papar i slatku papriku na isti način. Izribati 10 režnjeva češnjaka i dobro utrljati u pancetu. U toj marinadi najbolje je ostaviti preko noći ili barem 3 sata prije pečenja.

Nakon mariniranja, carsko meso vežemo sa špagom u roladu tako da koža bude izvana. Peći u poklopljenoj posudi oko dva sata, a može i dulje. Ovisno o debljini rolade.

Kad vanjska strana carskog mesa bude hrskava i crvena, meso je pečeno.

Izrezati i odstraniti špagu, te narezati tanke komade mesne rolade.

Juha od rajčice

NAMIRNICE

2 žlice svinjske masti
2 žlice glatkog brašna
3 režnja ribanog češnjaka
1l domaćeg kuhanog paradajza
Sol
Papar
Šećer
1 litra vode

PRIPREMA

Od 2 žlice svinjske masti i 2 žlice brašna zapržiti svijetlu zapršku. Odmaknuti s vatre i dodati ribani češnjak da pusti svoju aromu. Odmah zaliti s 1 ili 1/2 litre kuhane rajčice i 1 litrom vode. Dodati svežanj celerovog lista da pusti svoju aromu. Soli i papra dodati prema ukusu. Kuhati na laganoj vatri dok ne nestane pjena koja će se pojaviti od kuhanja.

Izvaditi kuhani list od celera i može se dodati malo šećera. Na kraju prepržiti na tavi izrezane kockice kruha koje se mogu pržiti na svinjskoj masti ili ulju.

Kod posluživanja juhe ubaciti u tanjur prženi kruh.

Zapečeni grah

NAMIRNICE

80 dkg suhog graha
Nekoliko kožica od dimljenog špeka
20 dkg kukuruza šećerca
3 dcl ulja
50 dkg luka
3 žličice crvene slatke paprike
1 žličica crvene ljute paprike
2 dcl kuhane domaće rajčice
4 čehna češnjaka
2 žlice oštrog brašna
Sol
Papar
Zeleni sjeckani peršin

PRIPREMA

Grah oprati i zaliti s vodom da odstoji preko noći. Kad grah nabubri i popije vodu, staviti ga kuhati s dimljenim svinjskim kožicama, te kuhati dok ne postane mekan i paziti da se ne prekuha.

Na 3 dcl ulja dinstati 1/2 kg luka. Kad luk postane staklast i omekša dodati 3 žličice slatke crvene paprike, 1 žličicu ljute paprike, 2 dcl kuhane rajčice, 4 režnja ribanog češnjaka, 2 žlice oštrog brašna, te soli i papra po ukusu. Dobit ćete kremastu teksturu. Iz graha izvaditi suhe kožice. Ocijedite grah ali ostavite oko 3 dcl vode u kojoj se kuhao.

Grah s ostatkom tekućine prebaciti u kremastu smjesu. Dodati 20 dkg kukuruza šećerca. Sve dobro promiješati i sjedini. Na kraju ubaciti 3 žlice svježega sjeckanog peršina. Promiješati i tako pripremljen grah prebaciti u glinenu posudu te ga zapeći u pećnici dok ne počne krčkati.

Rolada s domaćim pekmezom od šljiva

NAMIRNICE

4 jaja
7 žlica šećera
1 vanili šećer
8 žlica oštrog brašna
1/2 prašak za pecivo
4 žlice vruće vode
3 dcl pekmeza od šljiva
šećer u prahu

PRIPREMA

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Od 4 bjelanjaka istući čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje 7 žlica šećera i 1 vanili šećer. Umiješati 4 žutanjaka, 8 žlica brašna i 1/2 praška za pecivo. Dodati i umiješati 4 žlice vruće vode. Smjesa mora cijelo vrijeme biti pjenasta.

Namastiti i pobrašniti veći pleh, te smjesu ravnomjerno rasporediti po njemu.

Peći oko 15 minuta na 180°C dok lagano porumeni. Izvaditi iz pleha na krpu i staviti tako vruće u roladu.

Kada se rolada ohladi, premazati je ss pekmezom od šljiva i ponovo zarolati. Tako zarolanu posipati sa šećerom u prahu i rezati na šnite debljine 1cm.

Kaj su jeli naši stari
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.