NAMIRNICE ZA TIJESTO
- 800 g oštrog brašna
- 2 dl toplog mlijeka
- 40 g šećera
- 1 dl ulja
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- pola žlice soli
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjka
- ribana korica od limuna
PRIPREMA
Za početak fermentirati 1 svježi kvasac u 1 dl toplog mlijeka i 20 g šećera.
Pomiješati i zamijesiti brašno, šećer, ulje, kiselo vrhnje, rum, vanilin šećer, sol, jaje, 2 žumanjka, koricu od limuna, fermentirani kvasac i toplo mlijeko. Nakon što ste dobro zamijesili tijesto ostaviti ga najmanje 1h da se digne.
Čim se tijesto digne razvaljati ga po cijeloj dužini stola, a širinu razvaljati prema dužini posude za pečenje. Namazati sa svake strane nadjevom i svaku štrucu zavinuti od krajeva prema sredini tako da bude što više namotaja. Tijesto u sredini prerezati. Posudu za pečenje nauljiti i u nju staviti gibanicu. Dodatno ostaviti da se digne na toplom, a zatim premazati uljem i staviti u pećnicu na 160 – 170°C na cca. 40-45 minuta.
NAMIRNICE ZA NADJEV OD ORAHA
- 350 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ruma
- 3 dl kipućeg mlijeka
NAMIRNICE ZA NADJEV OD MAKA
- 350 g maka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ruma
- 3 dl kipućeg mlijeka
PRIPREMA NADJEVA
Ostaviti mlijeko da zakipi i u njega dodati sve sastojke. Smanjiti vatru i malo prokuhati. Kada se ohladi (može biti i toplo) lagano umiješati snijeg od 2 bjelanjaka za jedan nadjev.