...

NAMIRNICE ZA TIJESTO

  • 800 g oštrog brašna
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 40 g šećera
  • 1 dl ulja
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • pola žlice soli
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • ribana korica od limuna

PRIPREMA

Za početak fermentirati 1 svježi kvasac u 1 dl toplog mlijeka i 20 g šećera.

Pomiješati i zamijesiti brašno, šećer, ulje, kiselo vrhnje, rum, vanilin šećer, sol, jaje, 2 žumanjka, koricu od limuna, fermentirani kvasac i toplo mlijeko. Nakon što ste dobro zamijesili tijesto ostaviti ga najmanje 1h da se digne.

Čim se tijesto digne razvaljati ga po cijeloj dužini stola, a širinu razvaljati prema dužini posude za pečenje. Namazati sa svake strane nadjevom i svaku štrucu zavinuti od krajeva prema sredini tako da bude što više namotaja. Tijesto u sredini prerezati. Posudu za pečenje nauljiti i u nju staviti gibanicu. Dodatno ostaviti da se digne na toplom, a zatim premazati uljem i staviti u pećnicu na 160 – 170°C na cca. 40-45 minuta.

NAMIRNICE ZA NADJEV OD ORAHA

  • 350 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice ruma
  • 3 dl kipućeg mlijeka

NAMIRNICE ZA NADJEV OD MAKA

  • 350 g maka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice ruma
  • 3 dl kipućeg mlijeka

PRIPREMA NADJEVA

Ostaviti mlijeko da zakipi i u njega dodati sve sastojke. Smanjiti vatru i malo prokuhati. Kada se ohladi (može biti i toplo) lagano umiješati snijeg od 2 bjelanjaka za jedan nadjev.

Kaj su jeli naši stari
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.