Kotlovina
NAMIRNICE
- 6 mrkvi
- 3 crvena luka
- 5 svježih paprika
- 5 svježih rajčica
- 500 grama vrganja
- 1 češnjak
- 3 žlice svinjske masti
- 1 kg krumpira
- 1 kg svinjskog vrata
- 1 kg svinjskih kotleta
- 500 grama pilećeg mesa
- 3 domaće kobasice
- bijelo vino
- začini, sol, papar, lovor
PRIPREMA KOTLOVINE
Prije pripreme kotlovine potrebno je marinirati meso paprom, vegetom i sitno nasjeckanim češnjakom, na to staviti malo ulja i vina. Ostaviti da stoji nekoliko sati.
U međuvremenu oprati, oguliti i narezati povrće na kockice, kolutiće i ploške. Ugrijati kotao i ubaciti mast. Kad se mast otopi i zagrije dodati meso i pržiti dok se poprimi smeđu i crvenkastu boju. Nakon toga podignuti meso na gornji dio, a na unutrašnju masnoću dodati narezano povrće koje je potrebno pirjati dok se ne opusti. Meso povremeno stavljati na središnji dio u umak, pa ponovo vratiti na gornji dio. Pri kraju kada je meso gotovo, u središnji dio dodaje se krumpir, sitno narezani češnjak i vrganji. kada je krumpir gotov, meso se vrati u umak i na kraju se posluži s krumpirom i ostalim povrćem
Juha od lisičarki
NAMIRNICE
- 400 grama lisičarki
- 2 dag suhih vrganja
- 5 dag heljdine kaše
- žlica svinjske masti
- 2 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- žlica brašna
- 0,5 dl kiselog vrhnja
- malo octa
- sol, papar, lovorov list
PRIPREMA
Na ugrijanoj hladnoj zaprški popržiti sjeckani luk, dodati gljive i češnjak te pirjati dok se ne opusti. Posoliti, dodati heljdu, lovorov list i uliti dovoljno vode. Polako kuhati oko 20 minuta i pred kraj kuhanja umiješati vrhnje prethodno izmiješano s brašnom, paprom i octom. Na kraju dodati malo sjeckanog peršina i poslužiti.