...

Martinjska punjena guska

NAMIRNICE

  • Guska
  • 0.5 kg kestena
  • 2 žemlje
  • 2 dL mlijeka
  • 1 luk
  • Iznutrice od guske- želudac i jetra
  • Svežanj peršina
  • 1 jaje Sol, papar, majčina dušica

PRIPREMA

Gusku osušiti, nasoliti iznutra i izvana dan prije.

Vrat, nogice, malo sala i želudac ostaviti za kuhanje temeljca.

Kestene zarezati i staviti kuhati u posoljenu vodu oko pola sata, oguliti ih i zdrobiti vilicom.

Narezati i namočiti 2 žemlje s 2 dL mlijeka

Na masti prodinstati  1 luk i malo narezane slanine, dodati narezani želudac iz temeljca i kestene, pred kraj dodati narezana jetrica i nasjeckani peršin, dodati sol, papar.

U dinstanu, malo rashlađenu smjesu dodati žemlje i jedno jaje- dobro pomiješati, dodatno začiniti po potrebi i dodati majčinu dušicu.

Gusku napuniti nadjevom i zašiti je iglom i koncem.

Na lim za pečenje staviti mast pa gusku i politi je s vrućim temeljcem, nastaviti podlijevati svakih 20-ak minuta u pećnici.

Peći na 200°C (1 kg –  cca 1/2 h) do zlatno- smeđe boje.

Dinstano zelje

NAMIRNICE

  • 600 g naribanog zelja
  • 1 luk
  • mast
  • 1 dl crnog vina
  • 1 dl vode
  • Šećer, sol, papar, lovor

PRIPREMA

Luk nasjeckati i popržiti na masti, dodati šećer da se malo karamelizira.

Dodati zelje i začiniti ga, dinstati dok se ne opusti, podlijevati s vinom i vodom dok ne omekša.

Kruh s moštom

NAMIRNICE

  • 1 kg brašna (plus 100 g)
  • 1 kg grožđa iscijeđenog ili 7 dl mošta (bijeli ili crni)
  • 5 žlica ulja
  • 1 žlica soli

PRIPREMA

Iscijediti sok iz grožđa i ostaviti ga 1 dan da „proradi“ (na površini se mora pojaviti pjena).

Napraviti udubinu u brašnu, dodati sve sastojke i umijesiti kruh. Ostaviti pokrivenog s folijom preko noći na toplom mjestu kako bi se digao. Premijesiti ga uz dodatak ostatka brašna (ne prečvrsto, ali mora zadržati oblik). Ostaviti ga još 2-3 sata da se diže prije pečenja.

Zarezati ga i peći 1 h na 180° C

Kaj su jeli naši stari
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.