Martinjska punjena guska
NAMIRNICE
- Guska
- 0.5 kg kestena
- 2 žemlje
- 2 dL mlijeka
- 1 luk
- Iznutrice od guske- želudac i jetra
- Svežanj peršina
- 1 jaje Sol, papar, majčina dušica
PRIPREMA
Gusku osušiti, nasoliti iznutra i izvana dan prije.
Vrat, nogice, malo sala i želudac ostaviti za kuhanje temeljca.
Kestene zarezati i staviti kuhati u posoljenu vodu oko pola sata, oguliti ih i zdrobiti vilicom.
Narezati i namočiti 2 žemlje s 2 dL mlijeka
Na masti prodinstati 1 luk i malo narezane slanine, dodati narezani želudac iz temeljca i kestene, pred kraj dodati narezana jetrica i nasjeckani peršin, dodati sol, papar.
U dinstanu, malo rashlađenu smjesu dodati žemlje i jedno jaje- dobro pomiješati, dodatno začiniti po potrebi i dodati majčinu dušicu.
Gusku napuniti nadjevom i zašiti je iglom i koncem.
Na lim za pečenje staviti mast pa gusku i politi je s vrućim temeljcem, nastaviti podlijevati svakih 20-ak minuta u pećnici.
Peći na 200°C (1 kg – cca 1/2 h) do zlatno- smeđe boje.
Dinstano zelje
NAMIRNICE
- 600 g naribanog zelja
- 1 luk
- mast
- 1 dl crnog vina
- 1 dl vode
- Šećer, sol, papar, lovor
PRIPREMA
Luk nasjeckati i popržiti na masti, dodati šećer da se malo karamelizira.
Dodati zelje i začiniti ga, dinstati dok se ne opusti, podlijevati s vinom i vodom dok ne omekša.
Kruh s moštom
NAMIRNICE
- 1 kg brašna (plus 100 g)
- 1 kg grožđa iscijeđenog ili 7 dl mošta (bijeli ili crni)
- 5 žlica ulja
- 1 žlica soli
PRIPREMA
Iscijediti sok iz grožđa i ostaviti ga 1 dan da „proradi“ (na površini se mora pojaviti pjena).
Napraviti udubinu u brašnu, dodati sve sastojke i umijesiti kruh. Ostaviti pokrivenog s folijom preko noći na toplom mjestu kako bi se digao. Premijesiti ga uz dodatak ostatka brašna (ne prečvrsto, ali mora zadržati oblik). Ostaviti ga još 2-3 sata da se diže prije pečenja.
Zarezati ga i peći 1 h na 180° C