Tijesto

NAMIRNICE

  • 300g glatkog brašna
  • 0,2l mlijeka
  • 16g kvasca
  • 8g šećera
  • 16g svinjske masti
  • 8g soli

PRIPREMA MJEŠAVINE ZA FERMENTACIJU

Šećer i svježi kvasac, te od izvagane količine jedna žlica glatkog brašna pomiješaju se međusobno i stave u prethodno zagrijano mlijeko da fermentira na toplom mjestu.

PRIPREMA TIJESTA

Glatko brašno, sol, mast i fermentirana mješavina kvasca pomiješaju se i stave na dizanje na
toplo mjesto dok ne udvostruči volumen.

Nadjev

NAMIRNICE

  • 400g svježeg sira
  • 140g kiselog vrhnja
  • 7g soli
  • 12g kukuruzne krupice
  • 1 jaje + 1 bjelanjak
  • 16g šećera ako radite slatku varijantu

PRIPREMA

U zasebnoj posudi pomiješaju se u jednolični nadjev sir, vrhnje, jaje (te bjelanjak od jaja iz preljeva), sol i kukuruzna krupica (ili pšenični griz ili riža). U smjesi se ostave krupniji komadići sira.

U varijanti s koprivom, pomiješajte 0,5g pofurene koprive sa glavnim nadjevom dok u varijanti s rižom glavni nadjev pomiješajte s 200g riže.

Preljev

NAMIRNICE

  • 50g kiselog vrhnja
  • 1 jaje

PRIPREMA

U zasebnoj posudi pomiješaju se u jednoličnu smjesu žumanjak i vrhnje.

PRIPREMA ZA PEČENJE

Tijesto se izmijesi, razvalja na debljinu cca 1 cm, a promjera cca 45 cm. Rubovi tijesta (cca 4-5 cm) prstima se stanje na otprilike pola debljine tijesta u sredini. Nadjev se razmjesti u jednoličnom sloju po površini tijesta do istanjenog ruba, potom se rub presavije preko nadjeva tako da ne bude nabora. Nadjev se nejednako pokapa preljevom. „Vrbovečka pera“ je spremna za pečenje.

PEČENJE

„Vrbovečka pera“ nekada se pekla u krušnoj peći na temperaturi 250-280°C. U kućnoj pećnici potrebna je maksimalna temperatura uz prethodno zagrijavanje, a pečenje traje 20 do 30 minuta. U konvekcijskoj pećnici, koja je po karakteristikama najsličnija nekadašnjoj krušnoj peći, cirkulacija zraka smanji se na najmanju moguću….. U konvekcijskoj pećnici pečenje traje od 12 do 17 minuta.

Kaj su jeli naši stari