Krvavice s dinstanim zeljem

  • 2-3 para krvavica
  • Domaće kiselo zelje
  • domaći špek
  • luk
  • svinjska mast
  • sol, papar, crvena paprika, lovorov list

PRIPREMA

Krvavice stavimo na lim, podlijemo vodom i premažemo sve sa svinjskom masti. Sve zajedno stavljamo u pećnicu i pečemo otprilike 45 minuta do 1h na 180°C.

Za dinstano zelje prepržimo luk, i ubacimo kiselog zelja koje smo prethodno oprali. Na zelje stavimo na sitno rezani domaći špek i sve zajedno dinstamo dok ne omekša. Za poseban okus možemo staviti soli, papra, crvene paprike i lovorovog lista po želji.

Juha s krumpirom i češnjakom

  • 2- 3 veća krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • voda
  • sol, papar, crvena paprika

PRIPREMA

U kipućoj vodi kuhamo krumpir koji ćemo začiniti sa soli i paprom. Kada je krumpir gotov u posebnoj tavici zagrijemo svinjske masti i prepržimo sitno nasjeckani češnjak. Dodajemo crvene paprike i još kratko pržimo. Nakon toga sve zajedno dodajemo u juhu gdje se kuha krumpir.

Nakon kratkog prokuhavanja dodamo začina po želji i jelo je gotovo.

Krumpir na kockice

  • 2 – 3 veća krumpira
  • luk
  • domaći špek
  • domaća svinjska mast
  • sol, papar

PRIPREMA

Krumpir narežemo na kockice, luk usitnimo i špek narežemo na sitne trakice. Sve zajedno stavimo u zdjelu za pečenje na svinjsku mast i poklopimo. Povremeno promiješamo i pazimo da nam ne zagori krumpir. Kada krumpir omekša (cca. 20 minuta) i sve se zajedno sjedini, jelo je gotovo.

Bijeli žganci s preljevom od luka i vrhnja

  • 1-2 veća krumpira
  • 500g oštrog brašna ili po potrebi
  • sol
  • svinjska mast
  • luk
  • domaće kiselo vrhnje

PRIPREMA

Za početak naribamo krumpir i stavimo ga kuhati. Kada je krumpir kuhan dodajemo oštro brašno, sol i svinjska mast. Sve zajedno se kuha miješajući oko 10-15 minuta. Trebamo dobiti čvršću glatku smjesu.

Preljeve od luka i vrhnja radimo posebno, a jedno i drugo kratko pržimo ili prokuhamo na tavi.

Kada su žganci i preljev gotovi, zajedno s preljevom trgamo žgance i za kraj ih prelijemo s preljevom po želji.

Pečena melja

  • 2 jaja
  • 3 žlice domaćeg sira
  • 2 žlice vrhnja
  • kukuruzno brašno po potrebi
  • Sol

PRIPREMA

Pomiješamo sve sastojke u zdjeli za miješanje. U posebnoj tavi rastopimo domaću svinjsku mast i ulijemo smjesu u tavicu. Miješamo sve zajedno do tvrde mješavine koju ćemo kratko zapeći kako bi sve imalo još bolji okus.

Kaj su jeli naši stari