Krvavice s dinstanim zeljem
- 2-3 para krvavica
- Domaće kiselo zelje
- domaći špek
- luk
- svinjska mast
- sol, papar, crvena paprika, lovorov list
PRIPREMA
Krvavice stavimo na lim, podlijemo vodom i premažemo sve sa svinjskom masti. Sve zajedno stavljamo u pećnicu i pečemo otprilike 45 minuta do 1h na 180°C.
Za dinstano zelje prepržimo luk, i ubacimo kiselog zelja koje smo prethodno oprali. Na zelje stavimo na sitno rezani domaći špek i sve zajedno dinstamo dok ne omekša. Za poseban okus možemo staviti soli, papra, crvene paprike i lovorovog lista po želji.
Juha s krumpirom i češnjakom
- 2- 3 veća krumpira
- 3 režnja češnjaka
- voda
- sol, papar, crvena paprika
PRIPREMA
U kipućoj vodi kuhamo krumpir koji ćemo začiniti sa soli i paprom. Kada je krumpir gotov u posebnoj tavici zagrijemo svinjske masti i prepržimo sitno nasjeckani češnjak. Dodajemo crvene paprike i još kratko pržimo. Nakon toga sve zajedno dodajemo u juhu gdje se kuha krumpir.
Nakon kratkog prokuhavanja dodamo začina po želji i jelo je gotovo.
Krumpir na kockice
- 2 – 3 veća krumpira
- luk
- domaći špek
- domaća svinjska mast
- sol, papar
PRIPREMA
Krumpir narežemo na kockice, luk usitnimo i špek narežemo na sitne trakice. Sve zajedno stavimo u zdjelu za pečenje na svinjsku mast i poklopimo. Povremeno promiješamo i pazimo da nam ne zagori krumpir. Kada krumpir omekša (cca. 20 minuta) i sve se zajedno sjedini, jelo je gotovo.
Bijeli žganci s preljevom od luka i vrhnja
- 1-2 veća krumpira
- 500g oštrog brašna ili po potrebi
- sol
- svinjska mast
- luk
- domaće kiselo vrhnje
PRIPREMA
Za početak naribamo krumpir i stavimo ga kuhati. Kada je krumpir kuhan dodajemo oštro brašno, sol i svinjska mast. Sve zajedno se kuha miješajući oko 10-15 minuta. Trebamo dobiti čvršću glatku smjesu.
Preljeve od luka i vrhnja radimo posebno, a jedno i drugo kratko pržimo ili prokuhamo na tavi.
Kada su žganci i preljev gotovi, zajedno s preljevom trgamo žgance i za kraj ih prelijemo s preljevom po želji.
Pečena melja
- 2 jaja
- 3 žlice domaćeg sira
- 2 žlice vrhnja
- kukuruzno brašno po potrebi
- Sol
PRIPREMA
Pomiješamo sve sastojke u zdjeli za miješanje. U posebnoj tavi rastopimo domaću svinjsku mast i ulijemo smjesu u tavicu. Miješamo sve zajedno do tvrde mješavine koju ćemo kratko zapeći kako bi sve imalo još bolji okus.